De MIVB bundelt de krachten met BOZAR en brengt de typische sfeer van de geliefde kunstenaar Keith Haring tot leven in de metro. Hoe die sfeer eruitziet? Geëngageerd. Keith Haring was een pionier in de strijd tegen AIDS, racisme en nucleaire wapens en een groot voorvechter van de rechten van de LGPTQI-gemeenschap. Tijd om hem te huldigen en onze reizigers te verwennen met een vleugje topkunst, dus.
Schilder, ontwerper, performer, choreograaf, videograaf, performer: Keith Haring was het allemaal. Maar we kennen hem misschien nog het best als graffitikunstenaar, al hield hij zelf echt niet van die term. In de jaren 80 was graffiti voor hem gewoon een middel om kunst te creëren in een stedelijke omgeving. Met zijn talloze straatkunstwerken werd hij in die jaren 80 een essentieel figuur in de hedendaagse kunst en grondlegger van de street art. Tal van zijn werken werden intussen heruitgevonden, gereproduceerd en opnieuw op de markt gebracht.
Harings favoriete speelterrein? De ondergrondse gangen van de New Yorkse metro. In de eerste helft van de jaren 80 zou hij er maar liefst 5000 kunstwerkjes hebben gecreëerd. Zag hij ergens een leeg plekje op het matzwarte afplakpapier tussen verschillende reclamepanelen, dan haalde hij zijn wit krijtje (en géén graffitibus!) boven om die lege oppervlakte in een mum van tijd om te toveren tot een kunstwerkje.
Vijf jaar lang liep hij zo elke dag door de gangen van de metro. Met zijn slanke vingers tekende hij vliegensvlug lineaire, diepe maar toch perspectiefloze grafische figuren. Klinkt vaag? Check dan even onderstaand filmpje en je begrijpt het meteen. De talloze tekeningen brachten hem naar de top, en door zichzelf steeds slim te promoten werd hij een influencer van zijn tijd, lang voor Instagram, Facebook of YouTube.
Zijn kunstwerkjes werden immers vaker en vaker van de muren gescheurd en gestolen door verzamelaars met oog voor het genie van Haring. Al snel verkocht hij speldjes en t-shirts met zijn iconische personages (geïnspireerd op tekeningen uit de Nazca-woestijn) aan metrochauffeurs. En werd eens hij gearresteerd voor verstoring van de openbare orde? Dan haalde dat steevast het nieuws. Zo steeg de waarde van zijn werken steeds opnieuw, en leefde hij danzij zijn briljant marketinginzicht van een meer dan comfortabel inkomen zonder zijn roots te verloochenen: Keith dook nog steeds regelmatig de metro in om als een echte filantroop gratis en spontaan creaties vol goedheid en schoonheid te ontwerpen.
De kunst van Haring bleef zo steeds toegankelijk, open en zichtbaar voor iedereen. Hij hield zich bewust ver weg van de kunstgalerijen en hun ‘zinloze’ selecties. Wat met reclamepanelen knoeien en tegen de schenen van de reclamesector en het elitaire kunstwereldje trappen? Keith deed niet liever. En door zijn toegenomen bekendheid kon hij met zijn originele kunstwerkjes naar hartenlust de politiek, de onderdrukking, het onrecht en de excessen van die tijd aanklagen voor een breed publiek. Kunst voor het volk, quoi.
Een visie die we delen bij de MIVB. De geschiedenis kent geen einde, dus delen we zelfs 30 jaar na zijn dood graag zijn creatieve genie met onze metroreizigers. In maart fleuren we Rogier op met een gigantisch Keith Haring-fresco. Kom gerust een kijkje nemen, neem je tijd om even stil te staan bij het kunstwerk en geniet van tal van verrassingen (wedstrijden, kortingen…) om deze artistieke mobiliteitservaring compleet te maken.